Gdzie zaczęła się wojna?

Działania polityczno-militarne, bitwy, potyczki, jednostki i dowódcy, biografie, zbrodnie wojenne, wystąpienia polityków, działania wywiadów, plany - pytania i dyskusje.
invictus

Post autor: invictus » śr mar 05, 2008 10:46 am

marlog pisze:A rolę policjanta odgrywa państwo które rzuciło już bomby atomowe przeciw cywilom (zresztą jako jedyne).
To tak jakby lisowi powierzyć pilnowanie kurnika bo zna się na kurach....
Tutaj to już grubo i niesprawiedliwie pojechałeś... :) i to rzeczywiście inny temat, może załóżmy sobie temat o sytuacji bieżącej biorąc pod uwagę doświadczenia XXw.

marlog
Porucznik
Porucznik

Post autor: marlog » śr mar 05, 2008 4:40 pm

invictus pisze: może załóżmy sobie temat o sytuacji bieżącej biorąc pod uwagę doświadczenia XXw.
Jesteś starszy stopniem i Twój pomysł zakładaj,
ja się na to piszę,by nigdy więcej wojny nie było....
:-)

strabek

Post autor: strabek » śr mar 05, 2008 6:47 pm

Horus pisze:W porzadku, przepraszam. A co do tego gdzie i kiedy zaczela sie wojna, to mozna jeszcze za poczatek wojny uznac :
- aneksja Austrii
- zajecie Czech
- zezwolenie na nieograniczone zbrojenie Niemiec
- wojna w Chinach
- wojna w Mongolii
i jeszcze pare innych miejsc oraz okresow.
Jeśli mielibyśmy tak daleko wedrować w czasie to można by zaryzykować twierdzenie, że początkiem drogi do drugiej wojny światowej jest 28 czerwca 1919 dzień podpisanina układu pokojowego kończącego pierwszą wojnę światową, :lol:

Awatar użytkownika
Horus
Pułkownik
Pułkownik

Post autor: Horus » śr mar 05, 2008 6:59 pm

Strabek, zobacz troche wyzej. To niebedzie 1919.

strabek

Post autor: strabek » śr mar 05, 2008 8:43 pm

Horus pisze:Strabek, zobacz troche wyzej. To niebedzie 1919.

Każdy ma prawo do własnego zdania po to jest forum aby je wyrazić. a jeśli mam coś przeczytać proszę podać które posty :lol:

Jagmin
Generał
Generał

Post autor: Jagmin » śr mar 05, 2008 8:49 pm

Do rzeczy, panowie. Dyskusja przestaje mieć związek z tematem.

Piter35

Post autor: Piter35 » ndz mar 23, 2008 11:35 pm

CENZ

invictus

Post autor: invictus » pn mar 24, 2008 1:05 am

Piter35 pisze:Ja słyszałem o takiej akcji ( ale nie wiem czy to prawda jest). Przed wybuchem wojny specjalny odział SS przebrany w polskie mundury , zaatakował własny budynek łącznościowy tuż przy granicy. Może ktoś to potwierdzić, albo obalić??
Litości...

marlog
Porucznik
Porucznik

Post autor: marlog » pn mar 24, 2008 9:56 am

invictus pisze:
Piter35 pisze:Ja słyszałem
Litości...
To jest właśnie przyszłość młodego pokolenia wychowanego na niemieckich gazetach polskojęzycznych.
Polska jest jedynym krajem gdzie każdy wie kiedy zaczęła się II wojna światowa.Nie każdy wie kiedy się skończyła,(oczywiście to się zmieni jak zmieni się data rozpoczęcia zajęć w w szkole).
Prawie nikt nie wie kiedy zaczęła się i kiedy skończyła I wojna światowa mimo czerwonej kartki w kalendarzu.

Piter35 - proszę,

książka, pomyśl, napisz

a dzisiaj radujmy się z Zmartwychwstania Pańskiego w gronie najbliższych
tradycyjne po polsku, z kieliszkiem wódki i wiadrem wody jakby było trzeba bronić własnego terytorium...

:-)

Kozioł

Post autor: Kozioł » pn mar 24, 2008 12:52 pm

To jest właśnie przyszłość młodego pokolenia wychowanego na niemieckich gazetach polskojęzycznych.
Polska jest jedynym krajem gdzie każdy wie kiedy zaczęła się II wojna światowa.Nie każdy wie kiedy się skończyła,(oczywiście to się zmieni jak zmieni się data rozpoczęcia zajęć w w szkole).
Prawie nikt nie wie kiedy zaczęła się i kiedy skończyła I wojna światowa mimo czerwonej kartki w kalendarzu.
Powtarzam po raz kolejny, bo widać nie dotarło.

To jest forum o bardzo ograniczonej tematyce.

Wypisując takie wstawki, nie dość że się ośmieszasz, bo pokazujesz jak bardzo nie znasz się na Polsce, to jeszcze zaśmiecasz forum.

ODPOWIEDZ