Knurów - pierwsze godziny wojny - Jan Kasperek

Jeżeli szukacie swoich bliskich, krewnych i znajomych, z którymi utraciliście kontakt w okresie kampanii wrześniowej, czy też II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie.
Regulamin forum
Jeżeli szukacie swoich bliskich lub krewnych, z którymi utraciliście kontakt w okresie II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie. Wystarczy założyć sobie konto i umieścić wpis na forum - jako temat proszę wstawić jedynie imię i nazwisko poszukiwanej osoby.

Informacje o poszukiwanych osobach proszę przekazywać bezpośrednio autorom lub administratorowi serwisu.

UWAGA!
Istnieje internetowa baza, w której znajduje się wiekszość nazwisk osób, które trafiły do obozów jenieckich, koncentracyjnych lub na przymusowe roboty: http://www.straty.pl/.

Polecam również pozycję „Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej. Żołnierze Września” wydaną w Pruszkowie w 1993 roku oraz późniejsze suplementy.

Spis ofiar II wojny światowej na terenie województwa śląskiego znajduje się pod adresem: http://www.katowice.uw.gov.pl/mp/
ODPOWIEDZ
marekkety

Knurów - pierwsze godziny wojny - Jan Kasperek

Post autor: marekkety » pt mar 20, 2009 3:32 pm

Szukam informacji na temat placówki wojskowej w Knurowie gdzie walczył i zginął mój dziadek Jan Kasperek.

MarcinG

Post autor: MarcinG » pt mar 20, 2009 5:52 pm

O godz. 5.00, kiedy to oddziały niemieckie przekroczyły granicę polską od strony Szywałdu i zajęły Knurów broniony przez byłych powstańców śląskich. Od strony Nieborowic, Niemcy wkroczyli do Krywałdu i Szczygłowic. Granicy Polski na odcinku knurowskim bronił II batalion OOP. I i II kompanią dowodzili bracia Ryszard i Feliks Michalscy. Samoloty niemieckie ostrzelały m.in. kościół i teren fabryki "Lignoza" w Krywałdzie. Zginęło czterech polskich żołnierzy, w tym dowódca Feliks Michalski.

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » pt mar 20, 2009 7:56 pm

A nie walczyły tam jakieś elementy batalionów Obrony Narodowej ze składu 55 DPRez., np. z batalionu " Sosnowiec ", II/201 pp rez. ?.

marekkety

Post autor: marekkety » sob mar 21, 2009 9:01 pm

Bardzo dziekuję za informacje. Serdecznie pozdrawiam.

marekkety

Post autor: marekkety » sob mar 21, 2009 9:13 pm

Własnie dokładnie srawdzięłm Kartę mobilizacyjna dziadka i on był w 3 Pułku Strzelców Podhalańskich a Pan pisze że ci czterej żołnierze, którzy zgineli należeli do innej formacji. Wiem ze dziadek był napewno w tej 4ce poległych, ponieważ mają grób w Knurowie z tablicą z nazwiskami.

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » sob mar 21, 2009 11:50 pm

3 pspodh oprócz własnych oddziałów zmobilizował na bazie Cieszyńskiej Półbrygady Obrony Narodowej ( bataliony " Bielsko ", " Cieszyn I ", " Cieszyn II " ), 202 pp rez. ppłk Zygmunta Piwnickiego ( byłego dowódcy tej półbrygady ), pierwotnie dla 55 DPRez. , potem dla 21 Dywizji Piechoty Górskiej ( DPG ).

Co do przydziału rezerwisty do 3 pspodh, to jednak to może nic nie znaczyć, gdyż przydziały były zmieniane i część rezerwistów została przydzielona do jednostek najbliższych swemu miejscu zamieszkania.

marekkety

Post autor: marekkety » pn mar 23, 2009 8:13 am

Raz jeszcze bardzo serdecznie dziekuję za te informacje. Po tylu latach mam wreszcie jakieś pojęcie o tamtej tragedii. Do tej pory pieczołowicie przechowuję ksążeczkę wojskową dziadka, kartę mobilizacyjną oraz legitymację do odznaki "KORPUSU OCHRONY POGRANICZA" a teraz te informacje, które otrzymałem od Pana będą stnowić uzupełnienie pamiątek po dziadku. Dziekuję i pozdrawiam.

marekkety

Post autor: marekkety » czw mar 26, 2009 12:39 pm

Witam ponownie. Czym bardziej się zagłębiam w poszukiwanie informacji o walkach w Krywałdzie tym więcej nasuwa się pytań. Do tej pory ja i cała moja rodzina była przekonana, że dziadek Jan Kasperek z 73 pułku piechoty, który w grupie 4 żołnierzy bronił fabryki Lignozy zginął 1 września 1939r. podczas pierwszego nalotu hitlerowców, natomiast Urząd Wojewódzki w Katowicach na swej stronie podaje listę poległych na śląsku i tam przy nazwisku dziadka jest data śmierci 2 wrzesień 1939r. Podobna data istniej na liscie poległych na stronie 73 pułku piechoty. Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi wyjasnić te rozbieżności.

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » czw kwie 16, 2009 8:26 pm

Jest obszerna praca " Polskie cmentarze wojenne 1939- 1945 " ( wydana pod koniec lat 90- tych ). Spośród jej aby dziesięciu tomów ( WP 1939, PSZ, konspiracja, armie na Wschodzie ), trzy pierwsze są poświęcone, w układzie alfabetycznym, wojnie obronnej 1939 r. . Tam może być rozwiązanie, a przynajmniej dodatkowe naświetlenie tej kwestii- personalia poległego, jego stopień, a przede wszystkim w miarę dokładna data jego śmierci.

marekkety

Bardzo dziękuję

Post autor: marekkety » pt kwie 17, 2009 7:27 am

Serdecznie Panu dziękuję za podpowiedz, napewno zdobędę wymienione przez Pana pozycje i je dokładnie przeczytam.
Raz jeszcze dziekuję i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ