Poszukuję informacji o Michale Muszkatel

Jeżeli szukacie swoich bliskich, krewnych i znajomych, z którymi utraciliście kontakt w okresie kampanii wrześniowej, czy też II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie.
Regulamin forum
Jeżeli szukacie swoich bliskich lub krewnych, z którymi utraciliście kontakt w okresie II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie. Wystarczy założyć sobie konto i umieścić wpis na forum - jako temat proszę wstawić jedynie imię i nazwisko poszukiwanej osoby.

Informacje o poszukiwanych osobach proszę przekazywać bezpośrednio autorom lub administratorowi serwisu.

UWAGA!
Istnieje internetowa baza, w której znajduje się wiekszość nazwisk osób, które trafiły do obozów jenieckich, koncentracyjnych lub na przymusowe roboty: http://www.straty.pl/.

Polecam również pozycję „Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej. Żołnierze Września” wydaną w Pruszkowie w 1993 roku oraz późniejsze suplementy.

Spis ofiar II wojny światowej na terenie województwa śląskiego znajduje się pod adresem: http://www.katowice.uw.gov.pl/mp/
ODPOWIEDZ
ekubo

Poszukuję informacji o Michale Muszkatel

Post autor: ekubo » śr paź 22, 2008 8:19 am

Witam, poszukuję informacji o moim dziadku Michale Muszkatel. Wiem, że walczył w bitwie pod Chojnicami. Po przegranej dostał się do niewoli niemieckiej z której uciekł w 1944 albo 1945. Niestety nie wiem nic więcej. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje dotyczące tego gdzie mam jeszcze szukać. Może żyje jeszcze jakiś kompan dziadka z czasów wojny ??? Może ktoś go pamięta ???

mOtR-18

Post autor: mOtR-18 » śr paź 22, 2008 1:44 pm

W walkach o Chojnice walczyło Zgrupowanie "Chojnice"pod dowództwem płk
dypl.Tadeusza Majewskiego w składzie;
-1 bat.strzelców wraz z oddziałem SG komisariatu Chojnice
-bat.ON "Czersk"
-bat.ON"Tuchola"
-18 pułk ułanów
-I dyw.z 9 pal-u
-2 bat.z 11 dak-u
-plut.z kompanii saperów KOP"Hoszcza"
-oddział SG komisariatu Konarzyny
tak więc oddziałów w których teoretycznie mógł walczyć twój dziadek jest wiele.
Po 1.ważne jest gdzie mieszkał zanim poszedł do wojska
2.kiedy poszedł do wojska
3.warto spróbować w CAW w Warszawie może tam coś będzie.

ekubo

Post autor: ekubo » śr paź 22, 2008 10:12 pm

Bardzo dziekuję za odpowiedź :). Pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ