Oficer ze zdjęcia

Jeżeli szukacie swoich bliskich, krewnych i znajomych, z którymi utraciliście kontakt w okresie kampanii wrześniowej, czy też II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie.
Regulamin forum
Jeżeli szukacie swoich bliskich lub krewnych, z którymi utraciliście kontakt w okresie II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie. Wystarczy założyć sobie konto i umieścić wpis na forum - jako temat proszę wstawić jedynie imię i nazwisko poszukiwanej osoby.

Informacje o poszukiwanych osobach proszę przekazywać bezpośrednio autorom lub administratorowi serwisu.

UWAGA!
Istnieje internetowa baza, w której znajduje się wiekszość nazwisk osób, które trafiły do obozów jenieckich, koncentracyjnych lub na przymusowe roboty: http://www.straty.pl/.

Polecam również pozycję „Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej. Żołnierze Września” wydaną w Pruszkowie w 1993 roku oraz późniejsze suplementy.

Spis ofiar II wojny światowej na terenie województwa śląskiego znajduje się pod adresem: http://www.katowice.uw.gov.pl/mp/
ODPOWIEDZ
wlodek24

Oficer ze zdjęcia

Post autor: wlodek24 » sob lis 01, 2008 11:25 pm

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu stopnia lub innych szczegółów dotyczących oficera w środku zdjęcia?

Obrazek Obrazek

Piskor

Post autor: Piskor » ndz lis 02, 2008 12:01 pm

Jak na mój gust oficer ma stopień kapitana ( 3 gwiazdki na epoletach ), nie jestem jednak w stanie powiedzieć, co to za oficer.
Według mnie tekst wygląda następująco:

"Szkoła Podoficerska
wraz z wykładowcą
w osprzęcie (?) obozowym
Radymno 8 lipca 31r. "

Tekst może i trochę bez sensu, jednak inaczej rozszyfrować nie potrafię.

qrak

Post autor: qrak » ndz lis 02, 2008 4:38 pm

[...]"w osprzęcie taborowym" na mój gust to wygląda.
Ja tam żadnych gwiazdek nie widzę. Zdjęcie jest za małe aby dojrzeć takie szczegóły.
Włodek, wrzucaj większe te zdjęcia gdzie widać lepiej szczegóły.

Piskor

Post autor: Piskor » ndz lis 02, 2008 10:50 pm

Faktycznie - "... w osprzęcie taborowym..." mój błąd.
I nie jestem przekonany co do roku, '31 czy 34'.

wlodek24

oficer

Post autor: wlodek24 » ndz lis 02, 2008 11:52 pm

rok jest na pewno 1934

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » sob lis 15, 2008 11:36 pm

To jest oficer z 10 dywizjonu taborów z Radymna [ eks - kawalerzysta zapewne ] .

Jerzy Berłowski

Post autor: Jerzy Berłowski » pt lis 28, 2008 9:54 pm

Piskor pisze:Jak na mój gust oficer ma stopień kapitana ( 3 gwiazdki na epoletach ), nie jestem jednak w stanie powiedzieć, co to za oficer.
Według mnie tekst wygląda następująco:

"Szkoła Podoficerska
wraz z wykładowcą
w osprzęcie (?) obozowym
Radymno 8 lipca 31r. "

Tekst może i trochę bez sensu, jednak inaczej rozszyfrować nie potrafię.
Nie potrzebne to "w". Jest po prostu: "o sprzęcie obozowym".

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » ndz sty 18, 2009 6:25 am

Nie !!! . Poprawna wersja jest - " z wykładowcą o sprzęcie taborowym ".

romanedward

Post autor: romanedward » pn lut 16, 2009 11:21 pm

Jeśli się dobrze wczytać w treść z tyłu zdjęcia to chodzi tam o"wykładowcę o sprzęcie taborowym". Natomiast miejscowość Radymno leży bardzo blisko Łańcuta ,a więc należy domniemywać z dużą dozą prawdopodobieństwa,że są to słuchacze szkoły podoficerskiej z 10 Pułku Strzelców Konnych.(białe otoki). Zdjęcie zrobione raczej we wczesnych latach trzydziestych(mundury i rogatywki sterego wzoru).

ODPOWIEDZ