7 dywizjon artyleri przeciwlotniczej 17 batalion

Jeżeli szukacie swoich bliskich, krewnych i znajomych, z którymi utraciliście kontakt w okresie kampanii wrześniowej, czy też II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie.
Regulamin forum
Jeżeli szukacie swoich bliskich lub krewnych, z którymi utraciliście kontakt w okresie II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie. Wystarczy założyć sobie konto i umieścić wpis na forum - jako temat proszę wstawić jedynie imię i nazwisko poszukiwanej osoby.

Informacje o poszukiwanych osobach proszę przekazywać bezpośrednio autorom lub administratorowi serwisu.

UWAGA!
Istnieje internetowa baza, w której znajduje się wiekszość nazwisk osób, które trafiły do obozów jenieckich, koncentracyjnych lub na przymusowe roboty: http://www.straty.pl/.

Polecam również pozycję „Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej. Żołnierze Września” wydaną w Pruszkowie w 1993 roku oraz późniejsze suplementy.

Spis ofiar II wojny światowej na terenie województwa śląskiego znajduje się pod adresem: http://www.katowice.uw.gov.pl/mp/
ODPOWIEDZ
wojciech walkowiak

7 dywizjon artyleri przeciwlotniczej 17 batalion

Post autor: wojciech walkowiak » ndz lut 22, 2009 11:40 pm

witam szukam informacji o 17 batalionie w kampani wrześniowej
według książeczki wojskowej jaką znalazłem na strychu u mojego dziadka właśnie do tego dywizjonu został powołany 28.08.1939 roku.

wiem tylko że został 28.09.1939 zabrany do niewoli (i tego nie mogę odczytac, ale chyba STALAG - I.17)

z góry dziękuję za wszelkie info.

stifz1

Post autor: stifz1 » śr mar 04, 2009 11:50 am

Witam.

Czy mógłbyś uściślić, czy Twój dziadek był artylerzystą czy saperem?

Najprawdopodobniej chodzi o 17 baterię przeciwlotniczą zmobilizowaną przez 7 Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej w Poznaniu.

Proszę o wstawienie skanu książeczki lub przeslanie mi go na priva:
szakrzewski@geo-metric.pl.

Badam historię artylerii plot i chętnie służę pomocą.

Pozdrawiam
Stefan

wojciech walkowiak

Post autor: wojciech walkowiak » śr mar 04, 2009 11:12 pm

witam. z góry dziękuje za zainteresowanie.
wydaje mi sie że artylerzystą, ponieważ nic mi nie wiadomo żeby szkolił się jako saper. przed wojną (29.10.32rok) służył w wojsku w 1 plutonie pancernym w poznaniu - 4 kompania. (szkoła podoficerska 06.02.33 rok) mam z tego okresu mase zdjęc. a jeżeli chodzi o stalag to jest to I. A , a nie jak przedtem odczytałem I. 17.

jak tylko pojade do domu rodzinnego to przeskanuje ci ksiażeczkę.

nie rozumiem tylko jednego - dlaczego żołnierz szkolony w dziedzinie pancernej został przydzielony w czasie wojny do artyleri przeciwlotniczej.

stifz1

Post autor: stifz1 » czw mar 05, 2009 2:28 pm

Witam.

Z tego co piszesz wynika, że Twój dziadek był podoficerem rezerwy broni
pancernej. Odbył przeszkolenie w 1 Pułku Pancernym .

Do artylerii przeciwlotniczej trafił zapewne dlatego, że była to jednostka
zmotoryzowana. Przed wojną wszelkie kursy motoryzacyjne były prowadzone
przez oddziały broni pancernej zarówno dla artylerzystów, saperów,
kawalerzystów, itd.

W 1939 r. artyleria przeciwlotnicza była bronią młodą, gwałtownie się
rozwijającą, która potrzebowała przeszkolonych specjalistów nie tylko z
zakresu artylerii.

Nota bene ciągniki artyleryjskie C2P wykorzystywane w artylerii plot,
zostały zbudowane na podwoziu czołgu rozpoznawczego TK. W związku z tym
obsługa tych pojazdów była prawie identyczna.

Czy wiesz jaką specjalność maiła Twój dziadek, kierowca, maechanik ?
Jaki wykonywał zawód cywilny?

Pozdrawiam
Stefan

wojciech walkowiak

Post autor: wojciech walkowiak » pt mar 06, 2009 12:33 am

dziadek z zawodu był elektromonterem i taką też ma wpisaną funkcje wojskową w książeczce wojskowej. wysyłam ci dzisiaj skan książeczki na maila.

pozdro.

ODPOWIEDZ