Nazwy papierosów dostępnych w okresie II RP
Nazwy papierosów dostępnych w okresie II RP
Witam założyłem ten może przyziemny temat z czystej ciekawości. Sam dawniej znałem kilka nazw przedwojennych papierosów, ale wyleciały mi z pamięci. Dziś przychodzi mi na myśl tylko jedna Egipskie. Proszę wpisywać następne. 

Re: Nazwy papierosów dostępnych w okresie II RP
Znalazłem takie nazwy jak -Wawel, Wisła, Sport, Klub, Obstalunkowe, Damskie, papierosy dla pań -Dames, Złota Pani, Pani, i jeszcze perfumowane- Nil, Specjalne, Triumf, Gabinetowe, do nich zaliczały się też Egipskie.
Na razie wystarczy?
Na razie wystarczy?
Witam na początek wystarczy Zupełnie nie wiedziałem, że wtedy istniały specjalne papierosy dla pań. Czy mógłbyś podać, czym one się charakteryzowały?
Egipskie należały wtedy do najdroższych kosztowały ponad 4 złote.

Egipskie należały wtedy do najdroższych kosztowały ponad 4 złote.

Dlaczego dla pań? A kto ich to wie. Zwykły zabieg marketingowy żeby zyskać dodatkową klientelę? W 1990 produkowano dezodorant męski "FINN" oraz damski "DORIS", różniły się barwą pojemnika, i na tym kończyły się różnice.
Znalazłem jeszcze jedną markę papierosów- Płaskie Extra.
Co do samego przemysłu tytoniowego to w 1922 powstał Polski Monopol Tytoniowy. Nie wiem dlaczego czasem podawany jest rok 1926, skoro w PMT w 1924 wykupił spółki akcyjne Patria i Sarmatia (powstała w 1920) w Poznaniu oraz fabryki cygar z Kościana Rosenberg i Krause. Chyba trudno zrobić coś kiedy się jeszcze nie istnieje?
I na dodatek informacja że w 1938 uprawy tytoniu w Polsce obejmowały 8000 h. co pokrywało 50% krajowego zapotrzebowania.
Znalazłem jeszcze jedną markę papierosów- Płaskie Extra.
Co do samego przemysłu tytoniowego to w 1922 powstał Polski Monopol Tytoniowy. Nie wiem dlaczego czasem podawany jest rok 1926, skoro w PMT w 1924 wykupił spółki akcyjne Patria i Sarmatia (powstała w 1920) w Poznaniu oraz fabryki cygar z Kościana Rosenberg i Krause. Chyba trudno zrobić coś kiedy się jeszcze nie istnieje?
I na dodatek informacja że w 1938 uprawy tytoniu w Polsce obejmowały 8000 h. co pokrywało 50% krajowego zapotrzebowania.
Wyczytałem jeszcze o papierosach "Cow- Boy" , niestety nie wiem czy był to krajowy wyrób. W każdym razie były w Polsce dostępne. Żeby nie było że tylko posty nabijam traktując forum jako czat, dodam że zwyczaj, z czasem nałóg palenia papierosów zawdzięczamy USA. Niegdyś każdy emigrant po załatwieniu wszystkich formalności, otrzymywał w prezencie pięć paczek papierosów. Nie doczytałem jakich, ale dzięki temu fundator zyskiwał stałych klientów. Po odzyskaniu niepodległości do kraju powróciła rzesza emigrantów, już jako nałogowych palaczy. Oczywiście i tak papierosy podbiłyby Polskę, tylko że już dzięki komuś innemu, i może trochę póżniej.
Mało tego, każdy polski żołnierz czy to od Andersa, czy to od Maczka i Sosabowskiego otrzymywał przydziałowe kartony papierosów. Niepalący wymieniali papierosy na alkohol, ale takich była znikoma mniejszość. W książce Józefa Czapskiego p.t. "Na nieludzkiej ziemii" wyczytałem, że żołnierze Andersa otrzymywali Winstony i Camele.