Nalewajko

Jeżeli szukacie swoich bliskich, krewnych i znajomych, z którymi utraciliście kontakt w okresie kampanii wrześniowej, czy też II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie.
Regulamin forum
Jeżeli szukacie swoich bliskich lub krewnych, z którymi utraciliście kontakt w okresie II wojny światowej możecie umieścić tutaj swoje ogłoszenie. Wystarczy założyć sobie konto i umieścić wpis na forum - jako temat proszę wstawić jedynie imię i nazwisko poszukiwanej osoby.

Informacje o poszukiwanych osobach proszę przekazywać bezpośrednio autorom lub administratorowi serwisu.

UWAGA!
Istnieje internetowa baza, w której znajduje się wiekszość nazwisk osób, które trafiły do obozów jenieckich, koncentracyjnych lub na przymusowe roboty: http://www.straty.pl/.

Polecam również pozycję „Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej. Żołnierze Września” wydaną w Pruszkowie w 1993 roku oraz późniejsze suplementy.

Spis ofiar II wojny światowej na terenie województwa śląskiego znajduje się pod adresem: http://www.katowice.uw.gov.pl/mp/
wieża

Nalewajko

Post autor: wieża » wt maja 20, 2008 4:37 pm

Poszukuję moich przodków o nazwisku NALEWAJKO, mieszkających przed woją (I i II) w miejscowości WEJKUNY potem WEJNIA k. Kołtynian, w powiecie Nowe Święciany. :cry:

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » sob maja 24, 2008 6:29 pm

Starszy strażnik Karol Nalewajko, ur. 1900- 03- 07 ; miejsce urodzenia Maluniszki ; Straż Więzienna , zm. zapewne kwiecień 1940 , Miednoje [ zamordowany w celi śmierci wewnętrznego więzienia NKWD w Twerze [ wówczas Kalinin ] , pochowany w masowym grobie w okolicy Miednoje ].
Też-
http://www.indeks.karta.org.pl/wyszukiwanie.asp , szukać pod hasłem Nalewajko.

wieża

Post autor: wieża » ndz maja 25, 2008 12:00 pm

Bardzo dziękuję, sprawdzę te tropy. Szukam też info o rodzinie KAROLUK ze wsi WEREDYŃCE, parafia RYMSZANY. Na podanym przez "sierżanta" pliku znalazłam dwóch. Nie wiem, czy to moi krewni zarówno w przypadku jednego nazwiska jak i drugiego. Dlatego proszę o dalsze informacje, jeżeli ktoś takowe posiada. 8)

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » pn maja 26, 2008 9:01 am

wieża

Post autor: wieża » sob maja 31, 2008 5:40 pm

Sprostowanie! We wsi WEREDYŃCE szukam rodziny Jawro (przodków i potomków) , a nie Karoluk.

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » pt gru 05, 2008 3:00 am

Witam . Coś nowego się pojawiło w materiałach ?.

wieża

Post autor: wieża » pt gru 05, 2008 12:03 pm

Witam. Niestety, niewiele. Dobrnęłam do pradziadka Gabriela Naliwajko, tak wtedy pisano to nazwisko. Nie ma żadnego spisu mieszkańców z Wederyńców.
To, co wiem opisałam na blogu: welenc.blog.onet.pl Tam jest historia mojej rodziny z Kresów i niektóre zdarzenia wojenne.
Pozdrawiam.

flugzeug30

Post autor: flugzeug30 » ndz sty 18, 2009 5:35 am

Dziękuję , czytałem blog. Sensownie napisany .

wieża

Dziękuję.

Post autor: wieża » pn sty 19, 2009 7:27 pm

Zgłosiłam swój blog do konkursu na Blog 2008. Myślę, że jego zawartość jest bardziej godna uwagi niż jakieś niepoważne i niezrozumiałe ekstrawagancje. Zachęcam do głosowania. Zasady opisałam w blogu (welenc.blog.onet.pl)

wieża

Post autor: wieża » pn sty 19, 2009 7:31 pm

Muszę się pochwalić, że odezwały się do mnie krewne z Litwy i Łotwy. Nawet dość bliskie pokrewieństwo, ale ze strony rodziny Jawro i Karoluk. No i odnalazłam też bliskie krewne, mieszkające w Chicago. Wszytko dzięki życzliwym ludziom.
Dziękuję za opinię o moim blogu. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ